Tekenen van een karikatuur

Een karikatuur is een voorstelling van bijvoorbeeld een persoon, waarbij kenmerkende trekken worden overdreven. De karikatuur bestaat al eeuwen en kan leiden tot grote hilariteit. Het is een vorm van creativiteit om politieke of maatschappelijke boodschappen door te geven. Mede door de toename van het aantal dagbladen en weekbladen won de karikatuur sinds de 19e eeuw aan populariteit. Karikaturen zie je ook tijdens carnaval veel in de vorm van poppen.

Observeren en overdrijven

Voor het tekenen van een karikatuur is het heel belangrijk om de betreffende persoon nauwkeurig te observeren. Je let daarbij vooral op opvallende eigenschappen en trekken van die persoon. Bijvoorbeeld een grote snor, wenkbrauwen, spitse kin, buikomvang en de vorm van het hoofd. Naast deze typeringen kun je ook kenmerken van kleding of van iemands beroep uitvergroten. Bijvoorbeeld een bepaalde kledingdracht zoals een pet, baseball cap, hoed, geblokte bloes of een duimstok in de achterzak.

Opzet van een karikatuur

Om uiteindelijk een aantal van die opvallende eigenschappen in de karikatuur weer te geven, maak ik eerst een aantal schetsen. Dit vooral om te kijken wat een karikatuureigenschap met de tekening doet. De persoon in kwestie moet daarbij wel duidelijk herkenbaar blijven. Vervolgens zet ik de tekening uit met potlood en trek die daarna over met stift. Ben je klaar met de opzet, dan ga je er details op aangeven die te maken hebben met bijvoorbeeld het beroep of de hobby van die persoon. Dit vergroot de herkenbaarheid.

Zoals je op de foto’s kunt zien, maak je met een karikatuur van een schijnbaar gewone persoon iets bijzonders.

Auteur: Henny Boels

Atelier Quality
Van Ghentlaan 16
3771 JZ  Barneveld

Telefoon: (0342) 492 441
Mobiel: 06-19 712 030
E-mail: info@atelierquality.nl

Copyright ©2023 Atelier Quality.
Alle rechten voorbehouden

Website: DKGS Agency
SEO webteksten: Tekstbureau Kiki Koning