Stof tot nadenken
Het gebeurt regelmatig dat leerlingen die de modeopleidingen volgen, mijn atelier binnenkomen met een lap stof. Stof die je weleens in een opwelling hebt gekocht, in de kast belandt en vervolgens op de tafel in mijn atelier wordt gelegd met de mededeling: ” Alsjeblieft Henny, misschien kan iemand hier iets van maken, want het is niet zo mijn stof.” Dit gebeurde een paar weken geleden opnieuw.
Analyse van de stof
Meestal bekijk ik in zo’n geval de stof direct en begin met onderzoeken van de kwaliteit en grondstof. Dit doe ik door middel van mijn zintuigen. Je ziet en voelt het verschil tussen de diverse materialen zoals wol, zijde, katoen, linnen enzovoorts. Mijn eerste indruk van deze stof vertelt me dat het een mooie kwaliteit wol is. Terwijl ik de stof verder analyseer, vertelt deze leerling dat ze erg veel stoffen heeft gekregen van een oude dame. Ze heeft daar al diverse creaties van gemaakt, maar ook een deel van de stoffen doorgegeven aan anderen.
Wol of geen wol?
Deze wollen stof is geweven in een keperbinding en spitskeperbinding waardoor de kleuren okergeel, groen, bruin en blauw mooi zichtbaar zijn. Om de constatering te bevestigen of het inderdaad wol is, kun je een aantal proeven doen. Een daarvan is de zogenoemde ‘brandproef’. Je trekt hiervoor een aantal inslagdraden en een kettingdraad uit de stof en houdt die 1 voor 1 in een kleine vlam. Als de wollen draad vlam vat, haal je die uit de vlam. Als de brandende draad dooft weet je dat het wol is, want wollen stof brandt niet door, maar dooft. Het asbolletje dat overblijft, is bros en kun je verpulveren tussen je vingers; je ruikt een verschroeide haarlucht. Conclusie: de stof bestaat uit 100 procent wol.




Wol biedt mogelijkheden
Het is jammer om deze mooie wollen stof door te geven aan een ander. De leerling gaf aan dat ze bang was dat een kledingstuk door de stof saai zou worden. Ik dacht daar anders over, omdat er bij mij direct ideeën ontstonden. Ik bood haar mijn hulp aan bij het ontwerpen. Door de kleuren in deze stof zou een combinatie met bijvoorbeeld een effen stof een mooi effect kunnen geven. Ook een stof van imitatieleer in bijvoorbeeld okergeel zou een stoerder karakter kunnen creëren. Een ander idee was om de stof te combineren met een jeans stof, omdat de kleur blauw die in deze stof verweven zat en daardoor mooi zou matchen met jeans. Bovendien zou het goed bij haar passen, omdat de leerling vaker kleding maakt met diverse soorten jeans.
Enthousiasme maakt creatief
Na de les schetste ik een aantal ideeën op papier en werkte die verder uit in kleur. Een aantal hiervan kun je op de foto’s zien.
Auteur: Henny Boels
Atelier Quality
Van Ghentlaan 16
3771 JZ Barneveld
Telefoon: (0342) 492 441
Mobiel: 06-19 712 030
E-mail: info@atelierquality.nl
Copyright ©2023 Atelier Quality.
Alle rechten voorbehouden
Website: DKGS Agency
SEO webteksten: Tekstbureau Kiki Koning