Patroontekenen op maat

Patroontekenen op maat is een creatieve en zeer boeiende bezigheid. In deze blog vertel ik je meer over technisch tekenen van mode en de materialen die je nodig hebt.

Wat is een patroon?

Een patroon is een middel om een gewenste vorm van stof rond het lichaam te creëren. Met behulp van de juiste maten van een persoon, kun je een vlakke tekening maken van een door jou gewenst kledingstuk. En het leuke is, wanneer je het patroontekenen beheerst, dat je alles kunt ontwerpen en omzetten naar een patroon. Je kunt ook knippatronen kopen, maar het nadeel hiervan is dat ze je behoorlijk beperken in de creatieve mogelijkheden en de pasvorm.

Voordelen van patroontekenen op maat

Met op maat gemaakte patronen, krijg je altijd kleding die perfect past op jouw lichaam of dat van een ander. Dit kan een volwassen dame of heer zijn of een kind. Kleding die je kunt tekenen zijn bijvoorbeeld een blouse, jas of pantalon. Voordeel is dat je eindeloos kunt variëren in modellen en daardoor ook in opdracht kunt werken. Andere voordelen zijn de goede pasvorm en het draagcomfort. Het tekenen van basispatronen, leer je volgens een bepaalde leermethode aan de hand van maten en formules en met een aantal gereedschappen.

Wat heb je nodig voor het tekenen van een patroon op maat?

Wil je een patroon op maat maken dan heb je weinig gereedschap nodig. Het belangrijkste zijn potloden, patroontekenpapier in groot formaat en een liniaal van 60 centimeter. Voor het nemen van de juiste maten van je model, heb je een centimeterband nodig. Voordat je begint, bespreek je uitvoerig de wensen door met de persoon voor wie het ontwerp gaat worden. Hierbij is het handig als je ook kunt schetsen of modetekenen. Hierop kom ik terug in een andere blog. Welk leersysteem je kiest, kan met name afhangen van het aanbod in je omgeving.

Leersystemen technisch tekenen van mode

Leren van patroontekenen op maat kan volgens diverse methodes. Daarnaast kun je kiezen voor een thuisopleiding of een opleiding op een fysieke school. Zelf werk ik in mijn modevakschool met de Danckaerts methode waarmee je leert tekenen op verschillende niveaus. Bij de opleiding Costumière bijvoorbeeld wordt de basis gelegd die nodig is voor het vervolg van de opleiding. Deze basis bestaat voornamelijk uit het leren omgaan met de grondbeginselen van het technisch tekenen om bijvoorbeeld rondingen in een plat vlak weer te geven van 3D naar 2D. Vervolgens kun je van het patroon in 2D een kledingstuk maken in 3D. Dit is de basis voor het maken van al je creaties. In de vervolgopleidingen leer je uiteindelijk alle facetten van het patronen maken; wat je wenst of ziet, kun je daarna ook echt realiseren.

Auteur: Henny Boels.

Atelier Quality
Van Ghentlaan 16
3771 JZ  Barneveld

Telefoon: (0342) 492 441
Mobiel: 06-19 712 030
E-mail: info@atelierquality.nl

Copyright ©2023 Atelier Quality.
Alle rechten voorbehouden

Website: DKGS Agency
SEO webteksten: Tekstbureau Kiki Koning