Hoe een hobby mijn werk werd

Van je hobby je werk kunnen maken, dat gun je iedereen. Mij geeft het nog steeds heel veel plezier. Een van de onderdelen van mijn werk heeft met mode te maken. Mode is er altijd. Het is onderdeel van het straatbeeld, van een trend en van een tijdperk. Het geeft gevoel, stijl en sfeer weer. Mode is er sinds eeuwen en zal er altijd zijn.

Hoe het begon

Als jong meisje was ik altijd bezig met mijn pop, beer en tekenen. Deze 3 vormen van vrijetijdsbesteding waren voor mij heel belangrijk. Ik verwisselde regelmatig mijn pop en beer van kleding en bedacht er zelf allerlei creaties voor. Bij speciale gelegenheden kreeg ik van mijn ouders cadeaus die met kleding te maken hadden. Zo had je in die tijd onder andere aankleedpoppen met diverse losse outfits. Alles gemaakt van karton. Ook verblijdden ze mij met pakketten stof waarop kleine, voorbedrukte patronen zaten om daadwerkelijk kleding te kunnen maken.

Kleding maken op eigen maten

In de 6e klas van de lagere school, de huidige groep 8, maakte ik al kleding voor mezelf. Gelukkig kreeg ik hierop veel bijval van mijn ouders. De mode bleef mij trekken. Daarom volgde ik na de middelbare school een opleiding detailhandel én een modeopleiding. Daar leerde ik het technisch tekenen van patronen en ontdekte tegelijk dat de lesmethode van deze studie voor mij te incompleet was. Intussen ging ik met de door mij vergaarde kennis van technisch tekenen, op zoek naar een voor mij geschiktere opleiding. Die vond ik in de Danckaerts methode.

Van ontwerp naar patroon

De Danckaerts methode bracht me eindelijk dat waarnaar ik op zoek was. Het was voor mij heerlijk om de ideeën die ik in mijn hoofd had, nu ook op papier te schetsen en te kunnen omzetten naar een technische tekening en daarmee uiteindelijk een patroon. Bovendien heb je bij dit instituut legio mogelijkheden. Zo kun je er vakopleidingen volgen in dameskleding, kinderkleding, herenkleding, sportkleding en lingerie. Na afronding van de volledige studie, werkte ik enkele jaren als leidinggevende in het bedrijfsleven. In 1992 startte ik mijn modevakschool onder de naam Atelier Quality.

Van hobby naar werk

Zo werd uiteindelijk mijn hobby mijn werk. Het is voor mij na al die jaren nog steeds inspirerend om elke dag mijn creatieve vaardigheid kwijt te kunnen met lesgeven aan gemotiveerde volwassenen en kinderen. Het doorgeven van de kennis om van een idee in je hoofd mijn cursisten te leren om daarvan een technische tekening te maken die ze daarna kunnen omzetten in een patroon om het kledingstuk ook echt te maken. Als je niet afhankelijk wilt zijn van confectiekleding, maar mode wilt maken die bij jou past, zijn er mogelijkheden te over. Voor mij is het lesgeven nog elke dag een feestje. In een volgend blog vertel ik meer over het technisch tekenen.

Auteur: Henny Boels

Atelier Quality
Van Ghentlaan 16
3771 JZ  Barneveld

Telefoon: (0342) 492 441
Mobiel: 06-19 712 030
E-mail: info@atelierquality.nl

Copyright ©2023 Atelier Quality.
Alle rechten voorbehouden

Website: DKGS Agency
SEO webteksten: Tekstbureau Kiki Koning